U trendu

Novi sukobi izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu

Neredi i sukobi izraelskih policajaca i Palestinaca izbili su danas na Brdu hrama u Jerusalimu, čestom poprištu nasilja, posle molitvi muslimanskih vernika u džamiji Al Aksa, trećoj po značaju u islamu.

Izraelski mediji navode da je ekstremistički islamski Hamas koji vlada Gazom pozvao na „dan gneva“ u Jerusalimu u vreme kada slavi pobedu posle 11 dana rata protiv izraelske vojske, okončanog rano jutros prekidom vatre.

Policajci su ušli na Brdo hrama, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) pošto su izgrednici bacali kamenice i rasterivali ih suzavcem i šok bombama.

Kako komentariše izraelska štampa, iako je Hamas obustavio raketnu vatru iz Gaze ta organizacija pokušava da održi nerede u Jerusalimu gde je napetost na svetilištu i planirano prisilno iseljavanje Palestinaca iz arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom delu tog grada, izmedju ostalog, dovelo do najnovijeg rata.

Asošiejted pres navodi da su Palestinci u Jerusalimu zapravo učestvovali u pobedničkim demonstracijama i da su nosili palestinske i zastave Hamasa.

U medjuvremenu je hiljade ljudi izašlo na ulice u Gazi posle stupanja prekida vatre na snagu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.