U trendu

Novi sukobi: Policija vodenim topovima na demonstrante u Hamburgu

Novi sukobi policije i demonstranata izbili su danas u Hamburgu pred otvaranje samita G20, kada je policija upotrebila vodene topove i suzavac, a više policijskih vozila je spaljeno.

Posle sinoćnjih protesta i sukoba s nasilnim demonstratima demonstracije su se nastavile jutros oko sedam sati s ciljem da se poremeti dolazak delegacija na zvanično otvranje samita G20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u brzom razvoju, navodi agencija Frans pres.

Policija je revidirala na više bilans noćašnjih okršaja s demonstrantima u tom gradu, i navela da je bilo 111 povredjenih policajaca, dvadesetdevet osoba je privedeno, a 15 zadržano u pritvoru, prenosi nemačka agencija DPA.

Policija je objavila jutros da je u toku operacija protiv nasilnih osoba koje bacaju molotovljeve koktele i pale policijska kola u kvartu Altona, blizu policijske stanice.

Takodje su javili da su jutros upotrebili vodene topove da rasture blokadu demonstranata kod jezera malo udaljenog od sajma gde danas počinje samit, prenosi AP. Kako je navedeno, više puta je upozorena grupa demonstranata da raščisti put pre nego što su intervenisali.

Četiri policijska helikoptera nadleću grad.

Televizija NTV pokazala je pored izgorelih vozila i polomljene izloge radnji i lokalni sud od sinoćnjih okršaja.Juče su protiv nasilnih demonstranata više puta upotrebljeni vodeni topovi, biber sprej i pendreci.

Dvodnevni sastanak G20 počine danas, a glavne teme na dnevnom redu su terorizam, globalna trgovina i klimatske promene. Domaćin, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se nada da će se naći kompormisi i odgovori na niz pitanja.

Na margini samita očekuje se i susret američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.