U trendu

Novi termin: Suđenje za „državni udar“ 17. januara 22.

PODGORICA – Ponovljeno suđenje u predmetu za pokušaj terorizma na izborni dan 2016. godine u Crnoj Gori zakazano je za 17. januar naredne godine, a postupajući sudija je Zoran Radović.

Početak ponovljenog suđenja ranije je bio zakazan za 18. oktobar, ali je odložen na zahtev advokata koji imaju već zakazana ročišta povodom drugih predmeta.

Kako je ranije za portal Dan rekla portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović, odluku o televizijskom prenosu suđenja doneće Veće suda na glavnom pretresu.

Veće Apelacionog suda je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela.

Tada je odlučeno i da se optuženom bivšem generalu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću, ukine pritvor i da se pustiti na slobodu.

Apelacioni sud je 5. februara ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmenjenim sudskim većem.

Među osuđenima su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.