U trendu

Novi tužilac obnavlja istragu ubistva Ulofa Palmea

Više od trideset godina od ubistva švedskog premijera Ulofa Palmea imenovan je tužilac da ponovo pokrene istragu koja je u ćorsokaku uprkos mnogobrojnim tragovima praćenim od 1986. godine, saopštilo je danas švedsko tužilaštvo.

Na tu dužnost je postavljen Krister Petešon, glavni tužilac zadužen za organizovani kriminal u tužilaštvu u Stokholmu, koji je već imao uspeha u više kriminalnih slučajeva u poslednjih 20 godina. On će preuzeti dužnost u februaru.

„Osećam se počastvovano i prihvatam misiju s najvećom energijom. To je interesantan i vrlo važan zadatak“, rekao je on u saopštenju.

Petešon je vodio istragu za ubistvo ministarke spoljnih poslova Ane Lind 2003. godine. Nju je  muškarac poznat po psihijatrijskim problemima nožem izbo u radnji u Stokholmu.

Petešon je takodje bio tužilac u procesu protiv Džona Ausonijusa, zvanog Laserman, snajperiste s početka 90-ih godina prošlog veka koji je gadjao 11 doseljenika. On je ubio jednu osobu i osudjen je na doživotni zatvor 1994. godine.

Ulof Palme, koji je bio lider Socijaldemokratske stranke, bio je jedan najpopularnijih evropskih političara u vreme kada je ubijen na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa, 28. februara 1986. godine. Imao je 59 godina.

Njegov ubica je uspeo da pobegne. Nije nadjeno ni oružje kojim ga je ubio.

Slučaj nikad nije razrešen i istraga se nastavlja. Više od 10.000 ljudi je ispitano, 134 čoveka su priznala krivicu, a dokumentacija za taj slučaj zauzima 250 metara polica.

Čovek koga je identifikovala Palmeova udovica Lisbet Palme, alkoholičar i narkoman koji je ranije bio osudjivan za ubistvo, proglašen je krivim u julu 1989. ali je oslobodjen u žalbenom postupku nekoliko meseci kasnije zbog nedostatka dokaza.

Čovek koji nosi isto ime kao danas imenovan tužilac Krister Petešon je do danas jedini optuženi u istrazi. On je priznao ubistvo, ali je posle povukao priznanje i umro je 2004. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike