U trendu

Novi zemljotres na Kritu kod grada Jerapetra

Na grčkom ostrvu Krit danas je pola sata posle podneva registrovan novi zemljotres jačine 4,3 stepena Rihterove skale, prenose grčki elektronski mediji.

Grčki Geodinački institut je objavio da je potres bio na deset kilometara dubine, s epicentrom na 37 kilometara zapadno od grada Jerapetra u okrugu Lasiti. Navodi se da nema podataka o materijalnoj šteti i povređenima.

Najmanje dve osobe su poginule, a više od 450 je povređeno u zemljotresu jačine 6,7 stepeni po Rihterovoj skali koji se dogodio rano jutros u Egejskom moru u blizini popularnih grčkih i turskih turističkih destinacija, saopštili su grčki i turski zvanicnici.

Na grčkom ostrvu Kos, prema navodima lokalnih zvaničnika, poginula su dvojica turista, Šveđanin i Turčin, a 100 je povređeno, preneo je AFP.

Konzulat Turske u Grčkoj potvrdio je pogibiju turskog državljanina i dodao da je jedan turski državljanin, koji je zadobio ozbiljne povrede prebačen u bolnicu u Atinu.

Evakuisan je i jedan trajekt na kome se nalazilo 200 turskih državljana na putu sa Kosa prema Bodrumu.

Na sajtu Kostodej objavljene su slike na kojima se vidi kako se podiže nivo mora i delovi obale poplavljeni, kao i đubre.

Na jednoj od slika vidi se manji ribarski brod na putu.

Jedan od seizmologa izjavio je za grčku televiziju kaže da je talas bio visine 70 centimetara.

Prema rečima turskog ministra zdravlja Ahmeta Demirčana, u Turskoj je povređeno 358 ljudi.

U turskom letovalištu Bodrumu, oko 80 povređenih prebačeno je u bolnicu.

Oni su zadobili povrede uglavnom zato jer su u panici skakali sa prozora zgrada.

Zemljotres se dogodio u 22.31 po srednjeevropskom vremenu, na dubini od 10 kilometara, saopštio je Američki geološki zavod.

Grčke vlasti su poslale helikoptere da bi povređene prebacili na veće grčko ostrvo Rodos kako bi im bila pružena lekarska pomoć.

Prema navodima grčke obalske službe, zemljotres je načinio štetu u luci na ostrvu Kos.

U Turskoj, zvaničinici su upozroili stanovništvo na naknadne potrese i naveli da zemljotres nije pričinio značajniju materijalnu štetu.

Turska televizija NTV je javila da je zemljotres izazvao manji cunami kod Bodruma i da su poplavljeni putevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar