Novinarima Al Džazire tri godine zatvora u Egiptu

Egipatski sud osudio je danas na novom suđenju trojicu novinara katarske televizije Al Džazira na engleskom jeziku na po tri godine zatvora.

Prva presuda sa poništenog suđenja, na zatvorske kazne do 10 godina, izazvala je brojne kritike svetske javnosti i novinarskih udruženja i aktivista za ljudska prava.

Slučaj je počeo u decembru 2013. kada su trojica novinara uhapšena u Kairu.

Australijanac Piter Greste, Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fahmi i Egipćanin Baher Mohamed optuženi su da su “širili lažne informacije” da bi podržali Muslimansko bratstvo, grupu bivšeg islamističkog predsednika Mohameda Mursija koga je vojska svrgnula 2013. godine.

Fahmi i Mohamed su bili prisutni u sudu, dok se Gresteu sudi u odsustvu.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansko brastvo terorističkom organizacijom.

Na prvom suđenju u junu 2014. Fahmi i Greste dobili su po sedam godina zatvora, a Mohamed deset godina, ali je Kasacioni sud poništio presudu i naložio novo suđenje.

“Ovo je od samog početka politički proces. Ako postoji pravda treba da budemo oslobođeni, mi smo nepristrasni novinari”, rekao je Fahmi juče i naveo da je tehnički odbor koji je sud odredio da analizira njihove video snimke isključio da je bilo falsifikovanja.

Kada je počelo novo suđenje u februaru Fahmi i Mohamed pušteni su na uslovnu slobodu posle više od 400 dana provedenih u zatvoru. Australijanac Greste deportovan je u Australiju 1. februara na osnovu predsedničkog ukaza.

Novinari su takođe optuženi da su radili bez neophodnih dozvola. Fahmi i Greste bili su uhapšeni u hotelskoj sobi u Kairu koju su pretvorili u redakciju Al Džazire.

Fahmi koji ima kanadsko državljanstvo odrekao se egipatskog državljanstva da bi i on ukazom mogao da bude proteran iz zemlje, ali to mu nije uspelo.

Njegov advokat Amal Kluni, koja se bavi ljudskim pravima, privlači pažnju javnosti zato što je supruga glumca Džordža Klunija.

(Beta)

Ostavite komentar