U trendu

Novo ime Krima će razoružati Zapad

Kada bi se Krim ponovo zvao Tavrida to bi bila pobeda istorijske pravde, ocenio je poslanik Državnog saveta Krima Ivan Šonus.

„Zašto na Krimu ne može da pobedi istorijska pravednost i zašto on ne može da se zove ’Republika Krim-Tavrida‘“, upitao se poslanik tokom pres-konferencije.

On je siguran da bi promena imena omogućila da Rusiji budu ukinute sankcije zapadnih država, koje mogu imati neke zamerke prema Republici Krimu kao ruskom subjektu.

Prema mišljenju lidera krimskih Grka, takva ideja ima perspektivu jer poluostrvo nosi sadašnje ime od dvadesetih godina prošlog veka, dok se ranije zvalo Tavrida. On je podsetio da je ruska carica Katarina Velika u manifestu o ulasku Krima, Tamanija i Kubana u Rusku imperiju poluostrvo nazvala „Tavričeskom gubernijom“.

Sve to je nateralo poslanika na misao da povratak istorijskog imena može pozitivno da podstakne razvoj Republike.

Podsetimo, ranije su krimski Grci inicirali povratak istorijskog imena Krimu, argumentujući svoj zahtev time što su „Grci na poluostrvo doneli civilizaciju i da je njegovo ime bilo grčko“.

(Sputnjik)

3 komentara
 1. IGOR

  Katarina Velika,kao uostalom i svi Ruski Carevi,vodila je zavojevacku politiku,osvajajuci teritorije i pripajajuci ih Rusiji.Rusija,bilo da je Monarhisticka Imperija,Komunisticka (Staljin & comp.) uvek je imala osvajacke namere,prema susednim zemljama.Takve namere,imao je i SSSR prema Balkanskim zemljama.Iz tog razloga,trba se dobro cuvati „bratskog“ zagrljaja ruskog „medveda“.!

  1. KNEZ

   VEROVATNO SI JOŠ LJUT NA SVOGA KUMA ŠTO TI JE RUSKO IME DAO,NESRETNIČE ?!!

  2. Miroslav

   Katarina Velika je po nacionalnosti bila Nemica, proveri malo 🙂 a i da simpaticno je kako sa Ruskim imenom pricas o Rusima, ne kazem da su savrseni ali bolji su od zapada, ne finansijski vec tretiranjem naroda… 🙂 pozz 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike