U trendu

Novo tajno oružje Amerikanaca: Ima šest noževa, prolazi kroz automobile i zidove (foto)

Sjedinjene Američke Države razvile su u tajnosti raketu za izvođenje preciznih napada na teroriste, bez nanošenja štete civilima koji se nađu u blizini napada, a kako navodi Vol strit džurnal raketa je već dokazala svoju upotrebnu vrednost na terenu.

Raketa R9X je modifikovana verzija „helfajer“ protivoklopne rakete, a umesto eksplozije, raketa koristi sirovu silu kako bi eliminisala metu.

Vol strit džornal navodi da udar na ciljanu metu izgleda kao da je „nakovanj pri velikoj brzini pao sa neba“, prenosi Biznis insajder.

Ono što oružje čini posebno smrtonosnim je to što nosi šest dugih noževa koji se otvaraju neposredno pre udarca, uništavajući tako sve na putu ka cilju.

Ova nova raketa dobila je i nadimak – „leteći Ginsu“, po uzoru na tip visokokvalitetnog kuvarskog noža, a ovaj projektil koji može da prolazi kroz automobile i zidove, takođe zovu i „nindža bomba“.

Razvoj tajne rakete je započet 2011. godine, kao pokušaj da se smanji broj civilnih žrtava u borbi protiv terorista, posebno zbog toga što su ekstremisti često koristili civile kao živi štit.

Dok konvencionalne rakete prilikom eksplozije pretvaraju objekte u leteća šrapnele, zbog čega su pogodne za ubijanje velikog broja neprijateljskih boraca, „P-iks 9“ je najbolji za ciljanje pojedinaca.

Američka vojska je „P-iks 9“ koristila samo nekoliko puta, naveli su zvaničnici za Vol strit džornal, otkrivajući da se ta raketa koristila u operacijama u Libiji, Iraku, Siriji, Jemenu i Somaliji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)