U trendu

Novogodišnji vatrometi odneli 39 života u Kini

Najmanje 39 osoba je poginulo u eksplozijama i požarima širom Kine u proslavama Praznika proleća, kojim se obeležava Nova godina po lunarnom kineskom kalendaru.

Ministarstvo javne bezbednosti Kine saopštilo je da je tokom sedmodnevnog novogodišnjeg slavlja u periodu od 27. januara do 2. februara širom zemlje registrovano ukupno 13.796 požara u kojima je život izgubilo najmanje 39 osoba, prenosi N1.

Policija je ove godine pooštrila mere bezbednosti na trgovima, pa je broj požara znatno smanjen. Te mere su verovatno rezultirale time i da za skoro trećinu bude smanjen broj poginulih u tim požarima.

Praznik proleća, kao najvažniji i najsvečaniji u Kini, simbolizuje početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodica, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Spektakularni vatrometi kao simbolicni način „teranja zlih duhova“ širom zemlje svake godine donesu i velike probleme vatrogasnim i drugim nadležnim službama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.