U trendu

Novotni očekuje pogoršanje odnosa između SAD i EU

Guverner Nacionalne banke Austrije Evald Novotni očekuje prilično pogoršanje transatlantskih odnosa po dolasku američkog predsednika Donalda Trampa na čelo SAD.

Novotni je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, upozorio na opasnost neprijateljstva SAD prema EU, jer smatra da Tramp želi da iskoristi snagu SAD u bilateralnim pregovorima.

Svaki potencijalni suparnik, prema njegovim rečima, biće napadan.

Evropa, kako smatra, mora biti protivteža Trampovoj politici, i EU bi trebalo da koristi svoju funkciju kao politički akter.

„Moramo jasno zastupati evropske stavove, konkretno na primer po pitanji Rusije. U suprotnom, prepuštamo SAD izgradnju odnosa sa Rusijom, što omogućava politiku protiv EU“, upozorio je Novotni.

Sankcije EU protiv Rusije on je ocenio nedelotvornim, dodajući da su samo imale psihološki efekat.

„Ne smemo doći u opasnost da Evropa dospe u izolaziju dok SAD svoje odnose sa Rusijom normalizuju. Sankcije su tamo korisne ako pogađaju vojnu robu, kod svega ostalog trebalo bi biti fleksibilan“, naglašava Novotni.

Za ukrajinsku krizu on ističe da je neophodno pronaći održivo rešenje, ali ukazuje i da se mora priznati da Rusija za svoje susedstvo ima interese kao što EU ima za svoje susedstvo.

„Ne sme se Ukrajina dovesti u položaj da bira između Rusije i EU. Ona može profitirati od saradnje sa obe strane. Samo tada je moguće imati deeskalaciju konflikta“, zaključio je Novotni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar