U trendu

Nožem na izbeglice: Pijani i naoružani upali u azilantski dom

Dvojica pijanih muškaraca, od kojih je jedan imao nož, upala su u azilantski dom u mestu Parćim u Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji, javljaju danas mediji, navodeći da su napadači uhapšeni.

„Obojica su imala preko dva promila alkohola u krvi“, saopštila je policija u Rostoku, a mediji saznaju da su, prilikom uzimanja krvi, iznosili komentare mržnje prema strancima.

Policija vodi istragu protiv dvojice mladih ljudi, od kojih je jedan nosio nož sečiva oko 20 centimetara, zbog narušavanja kućnog reda i zakona o naoružanju.

Uhapšeni, stari 29 i 31 godinu, nalaze su u protvoru, potiču iz okruženja i nisu pripadnici desnice, prenose mediji.

Napadi na izbegličke domove i izbeglice u Nemačkoj ne jenjavaju.

Kancelar Angela Merkel će danas posetiti Hajdenau, gradić pored Drezdena kome, kako kažu gradski oci, „na srcu“ leži porodični život, koji se našao u centru pažnje od kako su ovog vikenda neonacisti demonstrirali protiv smeštaja izbeglica i pri tom povredili najmanje 31 policajca.

Ovaj gradić je, naime, u samo dva dana ugostio i vicekancelara Zigmara Gabrijela, a danas i Merkelovu, čemu se, verovatno, u tom mestu istočnjačke lepote i mirnog, porodičnog života, malo ko nadao.

Merkelovu će u Hajdenau pratiti Stanislav Tilih, šef vlade Saksonije i prvi Lužički Srbin koji se u politici vinuo tako visoko.

Demonstracije ovog vikenda u Hajdenau, kada je „pivo teklo kao reka“, a demonstranti uzvikiali parole mržnje prema strancima i napadali policiju kamenjem i flašama, organizovala je Nacionaldemokratska partije (NPD), partije ciju zabranu su mnogi tražili.

Toj partiji se prebacuje nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.

Osim Toga, NPD je „otvorila vrata“ i za „grupe s nasilnim potencijalom“, kažu eksperti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.