U trendu

NSP: Ne donosite preuranje zaključke i osude

PODGORICA 16. avgusta (Tanjug) – Policijski službenici su, u tragičnom događaju na Cetinju 12. avgusta, postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, saopšteno je danas iz Nezavisnog sindikata policije i pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude.

„Naslušali smo se prethodnih dana raznih analitičara, NVO aktivista, stratega, stručnjaka ‘opšte prakse’ koji se prosto utrkuju ko će naći više zamerki na rad policije i reagovanje prilikom tragičnog događaja na Cetinju“, naveli su.

Kako su naveli, ako je bilo propusta, svakako ih treba utvrditi, pažljivo analizirati i sprečiti njihovo ponavljanje.

„Osuđivati policiju unapred, bez dokaza i pre zvanične istrage, može biti samo zlonamerno i tendenciozno“, naveli su.

Prema njihovim rečima, iz do sada raspoloživih činjenica koje je prezentovala Uprava policije, jasno je da su policijski službenici tog dana postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja imaju.

„Da biste uopšte govorili o poslu policajca, njegovoj težini, odgovornosti i opasnosti koju nosi prvo treba da ‘obujete cipele’ tog policajca“, kažu iz Nezavisnog sindikata policije.

Iz Sindikata su kazali da je lako iz udobne fotelje kritikovati, davati mišljenja i instrukcije.

Oni su istakli da su mnogo puta policajci za državu i njene građane „postavili glavu tamo gde drugi ne bi nogu“, prenela je Mina.

„I dalje će biti tako i mi ne bežimo od odgovornosti. Uvek i svuda gde bude trebalo građani mogu da računaju na zaštitu policijskih službenika. I to građani znaju, a nama je to najvažnije“, naveli su iz Sindikata.

Oni su podsetili da već dugo upozoravaju na vrlo loše stanje sredstava i opreme, da nedostaje zaštitna oprema, da je materijalni status policijskog službenika poražavajući, ali, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova, vlada i drugi donosioci odluka nisu imali sluha za to.

„Podrška je godinama samo deklarativna, a status policije sve gori i gori. Da li je vreme da nas neko čuje“, upitali su iz Sindikaza.

Oni smatraju da „hrabra i nesebična reakcija kolega iz Odeljenja bezbednosti Cetinje zaslužuje poštovanje i duboki naklon“.

„Ići direktno na puščanu cev nije nimalo lako, ali to neki ne žele da priznaju, ili prosto neće jer im to nije interes“, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude, i da svi zajedno sačekaju rezultate zvanične istrage, dodajući da će tek nakon toga, imajući sve činjenice, moći da se napravi ozbiljna analiza čitavog događaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.