U trendu

Nuklearna energija je deo rešenja za energetski sektor EU

BRISEL, 26. oktobra ( Tanjug) – Obnovljivi izvori i neklearna energija će doprineti energetskoj nezavosnosti i zelenim i klimastkim ciljevima EU, poruka je sa današnjeg vanrednog sastanka Saveta ministra energetike EU.

Savet ministara j, nakon prošlonedeljne debate lidera EU razmotrio energetsku situaciju i drastičan skok cena energije u Evropi.

Ministri ukazuju da cela ekonomija zavisi od cena energije i da trenutna situacija vodi skoku cena proizvoda i usluga što u rizik stavlja kako evropske kompanije tako i same građane.

Kratkoročno, Savet EU poziva zemlje članice da na nacionalnom nivou subvencijama pomognu preduzećima i građanima, dok se na ”duže staze” insistira na prelasku na obnovljive izvore energije kao načinu za energetski ”nezavisnu i čistu” Evropu.

”Obnovljivi izvori su deo rešenja, a ne problema. Oni su neophodni ako želimo da budemo manje zavisni po pitanju energije. Mnoge zemlje članice vide nuklearnu energiju kao deo dugoročnog rešenja. Obnovljivi izvori i nuklearna energija će doprineti našoj energetskoj nezavosnosti i zelenim i klimatskim ciljevima”, poručio je predsedavajući Savetom EU slovenački ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

U EU naglašavaju da su u 2020. godini tzv ”obnovljivi izvori” energije po prvi put nadmašili foslina goriva kada je reč o proizvodnji energije.

Procene Evropske komisije su da je trenutni skok cena energenata izazvan jakim pokretanjem privrede nakon krize zbog pandemije Kovid-19, a da bi tržiste energenata trebalo da se stablizuje do aprila 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.