U trendu

„Nuklearna torba“ biće Trampu uvek nadohvat ruke

Kada 20. januara Donald Tramp stupi na dužnost američkog predsednika uz njega će uvek biti vojni saradnik koji će sa sobom nositi takozvanu nuklearnu torbu kako bi šef Bele kuće u svakom trenutku imao mogućnost da naredi nuklearni udar.

Poput njegovih prethodnika, bilo da je u Beloj kući ili na putovanju, Trampu će uvek će u blizini biti pomoćnik i njegova torba.

„Morate da budete spremni u svakom trenutku“, rekao je Pit Mecger koji je često nosio nuklearni kofer tokom mandata Ronalda Regana.

„Jako je kratko vreme između momenta uzbune i izvršenja“, dodao je on.

Naime, kako CNN objašnjava, u hitnom slučaju, Tramp bi, poput ostalih predsednika pre njega, imao manje od 15 minuta da dobije izveštaj vojnih saradnika i donese odluku o tome da li će narediti nuklearni udar.

„Donald Tramp će imati sposobnost da vodi nuklearni rat“, kaže Džozef Sirinšon iz antinuklearne organizacije Plaušef Fond.

On, prema njegovim rečima, može da aktivira jedno ili hiljadu oružja i niko ne može da ga zaustavi.

Nasuprot popularnoj mitologiji ovaj kofer odnosno takozvani „nuklearni fudbal“ ne sadrži dugme, već opremu i dokumenta koji bi Tramp mogao da iskoristi da potvrdi autentičnost svojih naloga i pokrene napad.

Ova predsednikova torba za hitne slučajeve, sadrži četiri stvari – crnu knjigu sa spiskom opcija udara, karticu sa kodovima kojom predsednik potvrđuje svoj identitet, spisak bunkera u koje bi predsednik mogao da bude sklonjen i uputstvo sa sistem komuniciranja u slučaju napada.

Na dan inauguracije pomoćnik sa nuklearnom torbom stići će na polaganje zakletve u pratnji predsednika Baraka Obame, a nakon svečane ceremonije, više se neće odvajati od Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.