najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nuklerano oružje nije igračka

Nuklerano oružje Severne Koreje nije igračka i o njegovoj budućnosti ne može da se pregovara, jer je to suštinsko sredstvo za zaštitu suvereniteta i osnovnih prava od američke nuklarne pretnje i neprijateljske politike, izjavio je danas ambasador te zemlje u Kini Ji Jae Riong.

Njegov komentar je došao uoči posete američkog izaslanika, pošto je postignut međunarodni sporazum o ograničenju iranskog nuklernog programa, u zamenu za skidanje ekonomskih sankcija.

On je na konferenciji za medije rekao da će Severna Koreja nastaviti razvoj nukleranih snaga, sve dok SAD budu zadržavale svoju neprijateljsku politku prema njoj. Pri tom je optužio Vašington da dovlači oružje u Južnu Koreju, koju pretvara u svoju najveću nuklearnu bazu van SAD.

„Imamo snagu da se nosimo sa svim vrstama ratnih metoda američkih imperijalista i da obuzdamo provokativne vojne nuklearne akte protiv nas“, kazao je on. Njegovo beskompromisno obraćanje usledilo je pošto je izaslanik SAD na forumu šest zemalja, usmereng na okončanje severnokorejskog nuklearnog programa, doputovao u Peking.

Izaslanik Sidni Seiler rekao je juče u Seulu da iranski sporazum pokazuje da su SAD otvorene za denuklerane pregovore.

Iran i Severna Koreja su saveznici, jer su od islamske revolucije 1979. godine, obe zemlje podvrgnute teškim ekonomskim sankcijama, zbog kontroverznog nuklearnog programa.

Sporazum sa Iranom se sada reklamira kao mogući uzor za eventualne pregovore sa Severnom Korejom, koja je obavila tri uspešne nuklerane probe 2006, 2009. i 2013. godine.

Ji je samo ponovio stavove svog Ministarstva inostranih poslova da situacija u Sevenoj Koreji nije ista kao u Iranu, jer ona već ima nuklearno naoružanje.

Šest strana koje su uključene u pregovore – dve Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD, nisu se sastale više od šest godina, a svaki napor da se oživi pregovarački proces je zaustavljen.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike