U trendu

NYT: Kritike UN zbog zanemarivanja žrtava trovanja na KiM

ŽENEVA – Ekspert UN za ljudska prava Baskut Tunčak oštro je kritikovao UN zbog zanemarivanja više stotina romskih porodica na Kosovu, žrtava trovanja toksičnim materijama.

Okolnosti kojima je bilo izloženo oko 600 romskih porodica na Kosovu „zahtevaju pojedinačnu kompenzaciju i javno izvinjenje UN“, naveo je Baskut Tunčak, specijalni izvestilac UN za posledice izlaganja opasnim i toksičnim materijama po ljudska prava, prenosi „Njujork tajms“.

On je rekao da je „duboko razočaran“ inertnošću Ujedinjenih nacija kada je reč o ovom slučaju koji, kako je ocenio, dovodi u pitanje integritet svetske organizacije.

Romske porodice bile su prinuđene da 1999. godine žive u kampovima koje su izgradile UN na zemljištu izloženom toksičnom otpadu iz nekadašnje topionice olova.

Polovinu populacije u kampovima činila su deca mlađa od 14 godina, koja su naročito osetljiva na trovanje olovom, što može da izazove trajno oštećenje nervnog sistema i negativno utiče na razvoj mozga, upozorio je Tunčak.

Ove romske porodice su se godinama žalile da toksični otpad izaziva i smrtonosna oboljenja.

Tunčakova kritika usledila je tri godine pošto je Komisija UN za ljudska prava razmatrala ovaj slučaj i ustanovila da je Misija UN na Kosovu delovala nemarno, navodi njujorški list.

Ta Komisija je u izveštanju 2016. utvrdila da je Unmik „odgovoran za nepovratno ugrožavanje životnog, zdravstvenog i razvojnog potencijala podnosilaca tužbi koji su rođeni i odrastali u ovim kampovima“.

Unmik je preduzeo korake da zaštiti mirovnjake UN od izloženosti toksičnom otpadu 2000, ali nije zaštitio romske porodice u kampovima sve do 2006. godine, rekao je Tunčak.

Kako je dodao, veruje se da je izloženost toksičnim materijama doprinelo smrti nekoliko dece i odraslih u tim kampovima.

Nakon izveštaja Komisije, UN su najavile formiranje fonda za pomoć Romima i drugim ljudima u kampovima, ali nisu obezbedile novac nadajući se da će prikupiti sredstva od donatora.
Tunčka je podsetio da je Fond uspostavljen 2017. ali nikad nije dobio nikakvu donaciju.

„Rešenje koje su UN ponudile neoperativno je i suštinski manjkav fond koji neće obezbediti ni pravdu ni neophodne elemente efikasnog pravnog leka za žrtve“, upozorio je Tunčak.

„Kredibilitet UN je doveden u pitanje. One treba da reformišu svoj pristup i mobilišu neophodne resurse da potpuno primene preporuke sopstvene komisije za ljudska prava bez daljeg odlaganja“, zaključio je zvaničnik UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.