U trendu

Obama: Islamska država će biti poražena

Američki predsednik Barak Obama je, u retkom obraćanju iz svoje Ovalne kancelarije koje je imalo za cilj da umiri preplašenu naciju, obećao da će Amerika uništiti Islamsku državu i da nijedan njen pristalica u SAD ili inostranstvu neće moći da se sakrije.

To je tek treći put da se Obama obratio javnosti iz Ovalne kancelarije, što je prilika koju američki predsednici još od Harija Trumana koriste da pokažu odlučnost za rešenje neke nacionalne krize, a povod Obaminom obraćanju je bio prošlonedeljni teroristički napad u San Bernardinu, u kojem su dvoje pristalica IS ubili 14 ljudi, prenela je agencija AFP.

„Nakon toliko mnogo ratova, mnogi Amerikanci se sada pitaju da li nas je zahvatio rak koji nema leka koji bi nas odmah izlečio“, istakao je Obama i dodao da je masakr u San Bernardinu dokaz „rastuće“ domaće pretnje.

Kao otac dve ćerke, Obama kaže da bi mogao da zamisli sebe ili svoju porodicu u San Benardinu ili Parizu, gde se 13. novembra dogodio teroristički napad, u kojem su pristalice IS ubili 130 ljudi.

„Ovo želim da znate: pretnja od terorizma je stvarna, ali mi ćemo je prebroditi. Uništićemo IS i bilo koju drugu organizaciju koja pokuša da nas ugrozi“, istakao je američki predsednik i dodao: „Naša vojska će nastaviti da traga za teroristima gde god da je potrebno.“

Obama je takođe pozvao muslimane u SAD i širom sveta da „odlučno i nedvosmisleno odbace mrzilačku ideologiju koju promovišu grupe poput IS-a i Al Kaide“.

On je najavio i primenu strategije na više frontova protiv Islamske države, koja će se jednako odvijati na polju komunikacija, visoke tehnologije i kontra-propagande, kao i na polju vojne sile.

Komentarišući napadače iz San Bernardina, Sajeda Faruka i njegovu suprugu Tašfin Malik, koji su ostavili svoju šestomesečnu ćerku baki i krenuli u ubilački pohod u kojem su oduzeli život 14 ljudi, Obama je naveo da je taj par krenuo „tamnim putem radikalizacije“.

„Oni su prikupili zalihe oružja, municije i bombi. Tako da se ovde radi o terorističkom napadu“, istakao je predsednik SAD, dodajući ipak da „nema dokaza da je tim ubicama upravljala neka strana teroristička organizacija ili da su bili deo šire zavere na tlu SAD.“

Faruk i Malik su poginuli nekoliko sati posle napada, u obračunu sa policijom, pa su njihovi motivi za napad ostali nejasni.

Obama je u obraćanju javnosti takođe apelovao na jedinstvo nacije. „Ne možemo da se okrenemo jedni protiv drugih tako što ćemo dopustiti da ova borba postane rat između Amerike i islama. IS ne govori u ime islama. Oni su siledžije i ubice, deo kulta smrti“, naveo je on.

„Ako želimo da porazimo terorizam, moramo da uključimo muslimanske zajednice kao naše najjače saveznike, a ne da ih odbacimo tako što sumnjamo u njih i mrzimo ih“, istakao je Obama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.