U trendu

Obama izvojevao pobedu u Senatu, sačuvao sporazum sa Iranom

Predsednik SAD Barak Obama obezbedio je sebi danas krupnu spoljnopolitičku pobedu, s obzirom da je Demokratska partija prikupila dovoljno senatorskih glasova da međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa preživi u Kongresu – uprkos žestokom opiranju Republikanske partije i vlade Izraela. 

Sa podrškom senatorke Barbare Mikulski, Obama je u Senatu dobio ključni, 34. glas koji mu omogućava da uloži veto na kongresnu rezoluciju o odbacivanju sporazuma, ukoliko bi republikanci krajem meseca usvojili takav akt. 

To je, kako se čini, poraz protivnika međunarodnog sporazuma, koji su želeli da okrenu Kongres protiv njega. Na čelu lobističkih napora bio je Izrael sa svojim saveznicima u SAD, ali im nastojanja nisu pošla za rukom, uprkos milionima uloženih dolara. 

Sporazum, koji su potpisali Iran i šest sila na čelu sa SAD, ograničava sporni nuklearni program Teherana u zamenu za oslobađanje od međunarodnih sankcija. 

Republikanci i izraelski zvaničnici tvrde da će ustupci prema Iranu omogućiti ovoj zemlji – koja nikada nije priznala Izrael – da pravi haos na Bliskom istoku. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu lično je intervenisao kod američkih parlamentaraca da blokiraju sporazum. Prema rečima jednog izraelskog zvaničnika, on će nastaviti da se bori protiv tog dokumenta.  

Maršal Vitan, portparol proizraelske lobi-grupe AIPAC, saopštio je da će ta grupa takođe nastaviti borbu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar