U trendu

Obama: Nećemo dozvoliti da budemo terorisani

Predsednik SAD Barak Obama rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti da bude „terorisana“ posle oružanog napada u San Bernardinu u Kaliforniji, za koji istražitelji veruju da je povezan s terorizmom.

„Mi smo Amerikanci. Branimo naše vrednosti, vrednosti jednog otvorenog i slobodnog društva. Mi smo jaki, mi smo otporni i nećemo dozvoliti da nas terorišu“, rekao je Obama u nedeljnom obraćanju koje se prenosi iz Bele kuće.

Prema istražiteljima američkog Federalnog istražnog biroa, napad u kome je ubijeno 14 ljudi pažljivo je pripreman. Medjutim za sada nema indikacija da je naoružani par Tašfin Malik i njen suprug Sajed Faruk deo veće organizovane grupe ili neke „ćelije“.

„Potpuno je moguće da je to dvoje napadača radikalizovano. Ako je to slučaj, to ukazuje na pretnju na koju se koncentrišemo godinama, opasnost od osoba koje podležu nasilnim ekstremističkim ideologijama“, rekao je američki predsednik.

Obama je rekao da se zna da organizacija Islamska država i druge grupe aktivno ohrabruju ljude širom sveta i u SAD da počine užasna dela, „često kao vukovi samotnjaci“.

Pozivajući sve Amerikance na jedinstvo, Obama je ocenio da je to najbolji mogući način da se oda počast onima koji su izgubili živote u San Bernandinu i pošalje poruka onima koji žele da napadnu SAD.,

Bračni par napadača ubijen je u razmeni vatre s policijom nekoliko sati posle napada. FBI je juče objavio da istražuje taj napad kao čin terorizma.

Faruk nije imao kriminalni dosije, a ni on ni njegova žena nisu bili pod prismotrom federalnih ili lokalnih vlasti pre napada, saopštili su zvaničnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar