U trendu

Obama: Neću glasati za onog ko ne podržava kontrolu oružja

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da neće da podrži kampanju, niti da glasa za demokratu koji ne bude podržao jačanje kontrole nad vatrenim oružjem.

„Neću podržati kampanju, glasati, niti podržati kandidata, pa makar i iz moje stranke, koji ne bude podržao zdravorazumsku reformu o kontroli naoružanja“, napisao je Obama u članku za „Njujork tajms“.

Obama je istakao da „svi treba da zahtevamo lidere koji su dovoljno hrabri da se suprotstave lažima oružanog lobija“.

„Svi mi treba da zahtevamo da guverneri, gradonačelnici i naši predstavnici u Kongresu daju svoj doprinos“, naveo je Obama, preneo je Rojters.

On je rekao da 90 odsto Amerikanaca podržava takve reforme i da će, ako mu se budu pridružzili, SAD izabrati rukovodstvo koje zaslužuju, preneo je AP.

Obama je nedavno u veoma emotivnom govoru, pri kojem su mu krenule i suze, sunarodnicima izneo niz mera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u SAD, koristeći svoja predsednička ovlašćenja u odsustvu zakonskih izmena koje je zatražio od Kongresa.

Obama je, u obraćanju iz Bele kuće, pozvao Amerikance da se „probude“ pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u SAD odnese desetine hiljada života.

Obama je upozorio da se američkom oružanom lobiju ne sme dozvoliti da blokira akciju vlade.

Ovim merama, predsednik SAD nastoji da zaobiđe Kongres u kome većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja.

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim merama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsednik SAD, koji je ušao u poslednju godinu svog mandata, planira da proširi kontrolu prodaje oružja time što će da prinudi prodavce da se u većem broju registruju kao prodavci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja.

To se pre svega odnosi na neregistrovane prodavce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i onlajn, kao i na kupovinu oružja preko posrednika.

Druge mere obuhvatiće bolje obaveštavanje o izgubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar