najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obama: Nema posrednog rata SAD i Rusije u Siriji

Američki predsednik Barak Obama odbacio je mogućnost “proksi (posrednog) rata” između Moskve i Vašingtona u Siriji.

U prvom obraćanju od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji pre nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.

“I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da “Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije”.

On se založio za pregovore o formiranju koalicione vlade iz redova sukobljenih strana u Siriji i rekao da predsednik Bašar el Asad mora da ode sa funkcije na kraju pregovora o tranziciji.

“Problem je El Asad i brutalnost kojoj je izložio sirijski narod i to mora da se prekine”, poručio je Obama na konferenciji za novinare u petak, preneo je Vašington post.

Po rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu operaciju u Siriji iz slabosti i zato što režim Bašara el Asada slabi.

On je naveo da neće uspeti ni isključivo vojno rešenje, kao ni pokušaj Rusije i Irana da daju podstrek Asadu i pokušaju da pomire stanovništvo.

Iako je uputio oštre kritike Rusiji, Obama je rekao da želi da Rusija bude uspešna.

“Nije u pitanju takmičenje SAD i Rusije. U našem je interesu da Rusije bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni i da deli sa nama teret… zato što su problemi sa kojima se suočavamo veliki”, rekao je američki predsednik.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike