Obama: Nema posrednog rata SAD i Rusije u Siriji

Foto: Beta

Američki predsednik Barak Obama odbacio je mogućnost „proksi (posrednog) rata“ između Moskve i Vašingtona u Siriji.

U prvom obraćanju od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji pre nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.

„I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da „Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije“.

On se založio za pregovore o formiranju koalicione vlade iz redova sukobljenih strana u Siriji i rekao da predsednik Bašar el Asad mora da ode sa funkcije na kraju pregovora o tranziciji.

„Problem je El Asad i brutalnost kojoj je izložio sirijski narod i to mora da se prekine“, poručio je Obama na konferenciji za novinare u petak, preneo je Vašington post.

Po rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu operaciju u Siriji iz slabosti i zato što režim Bašara el Asada slabi.

On je naveo da neće uspeti ni isključivo vojno rešenje, kao ni pokušaj Rusije i Irana da daju podstrek Asadu i pokušaju da pomire stanovništvo.

Iako je uputio oštre kritike Rusiji, Obama je rekao da želi da Rusija bude uspešna.

„Nije u pitanju takmičenje SAD i Rusije. U našem je interesu da Rusije bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni i da deli sa nama teret… zato što su problemi sa kojima se suočavamo veliki“, rekao je američki predsednik.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar