U trendu

Obama odbacio kontroverzni projekat naftovoda Kistoun XL

Predsednik SAD Barak Obama objavio je danas da odbacuje projekat za naftovod Kistoun Iks-El (Keystone XL) izmedju Kanade i SAD, ocenivši da nije u nacionalnom interesu SAD.

Njegova odluka stavila je tačku na sedmogodišnju sagu koja je bila jedna od glavnih tema njegovog predsedništva. Na ovaj način Obama je pokazao da kreće u agresivno angažovanje za očuvanje životne okoline, navode agencije.

„Stejt department je odlučio da projekat Kistoun XL nije u nacionalnom interes SAD. Ja se slažem sa tom odlukom“, izjavio je Obama u Beloj kući i dodao da projekat ne bi imao značajan uticaj na američku privredu.

Pored Obame dok je davao izjavu stajali su potpredsednik Džo Bajden i državni sekretar Džon Keri.

Naftovod je trebalo da bude dug 1.897 kilometara i da ide od Alberte u Kanadi do Stil Sitija u Nebraski u SAD. Projekat je predložila kanadska firma TransKanada (TransCanada).

Američki predsednik je rekao da predloženi naftovod ne bi smanjio cene gasa, niti bi dugoročno doprineo otvaranju radnih mesta u SAD ili učinio državu manje zavisnom od stranih energenata.

Američki predsednik je rekao i da je projekat dobio naduvanu ulogu u američkom političkom govoru i da je ta tema upotrebljavana kao „alatka“ u kampanji kako pristalica tako i protivnika.

Tom odlukom Obama takodje ulazi u konfrontaciju sa republikancima i to će sigurno da bude i tema tokom kampanje za predsedničke izbore 2016.

„Ovaj naftovod ne bi bio ni srebrni metak za ekonomiju, kao što su neki obećali, niti bi bio brzi put ka klimatskoj katastrofi kao što su govorili drugi“, rekao je Obama.

On je rekao da će otputovati u Pariz za nekoliko nedelja da prisustvuje samitu o klimi na kome svetski lideri treba da finalizuju veliki globalni dogovor o klimi. Obama se nada da će to biti kruna njegovog nasledja o zaštiti sredine.

U februaru 2015. novoizabrani Kongres u kome su većinu dobili Republikanci izglasao je da se odmah počne izgradnja tog naftovoda, ali Obama je uložio veto na taj predlog zakona smatrajući da podriva potrebne ekološke studije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar