U trendu

Obama održao emotivni oproštajni govor

Širokog osmeha, opušten na pozornici, Barak Obama održao je u ponedeljak uveče u Filadelfiji poslednji skup u kampanji „za Hilari“. Uoči izbora njegovog naslednika, i manje od tri meseca pre odlaska iz Bele kuće, gde je radio i živeo osam godina, skup je dobio poseban značaj.

Pred nekoliko desetina hiljada osoba okupljenih na hladnoći, 44. predsednik SAD-a bio je vrlo opušten. Iako se činilo da uživa u poslednjim trenucima pred reflektorima, uskoro „bivši predsednik“ sa samo 55 godina, dopustio je sebi i malo nostalgije.

„Pre osam godina sve sam vas zamolio da mi se pridružite u ovoj avanturi“, kazao je on, pozivajući Ameriku da učini isto za njegovu nekadašnju državnu tajnicu.

Nakon što je nabrojao sve što predstavlja napredak postignut u dva mandata, branio je osobu za koju se nada da će ga naslediti i osudio „zle napade“ na demokratsku kandidatkinju. Obama je spomenuo i pitanje, koje mu je postavila jedna novinarka ove nedelje, o tome veruje li još uvek u nadu koju je spominjao u pobedničkom govoru pre osam godina u Čikagu.

„Odgovor je da, još uvek verujem u nadu“, odgovara uskoro bivši američki predsednik. „Godine 2008. dali ste mi priliku. Kladili ste se na mene. Kladim se da ćete sutra odbaciti strah i izabrati nadu“, istakao je Obama.

Svi Obamini govori odaju počast i Mišel Obami, koja redovno animira mase, ali ponavlja da nije željna političke avanture. Ni ona nije skrivala emocije u ponedeljak uveče.

„Ovo je vrlo poseban trenutak za mene. Govoriti ovde večeras možda je poslednja i najvažnija stvar koju mogu da učinim za ovu zemlju kao prva dama“, kazala je ona.

„Sutra imamo priliku da ispišemo novu stranicu istorije“, dodala je ona pre nego se pridružila suprugu za pozornicom: „Gospođe i gospodo, ovo je ljubav mog života, predsednik SAD-a Barak Obama“.

Supružnici Obama i Klinton na kraju su zajedno pozdravili okupljenu masu ljudi. Za Baraka Obamu govor uoči izbora ličio je pomalo na rastanak, preneli su mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.