U trendu

Obama osudio pucnjavu u Orlandu kao akt terorizma i akt mržnje

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je povodom oružanog napada u noćnom klubu u Orlandu u kojem je ubijeno 50 ljudi, da je to najsmrtonosniji napad ove vrste u američkoj istoriji i rekao da je bio „akt terorizma“ i „akt mržnje.

Obama je to izjavio u Beloj kući posle napada u kojem je noćas u gej klubu u Orlandu, u američkoj državi Floridi, napadač puškom ubio 50 ljudi, a više od 53 ranio.

„Ni jedan akt terorizma i mržnje ne može da promeni ono što smo mi“, rekao je američki predsednik u kratkom obraćanju.

On je rekao da Federalni istražni biro (FBI) ispituje ovaj napad kao akt terorizma i da se neće štedeti napori da se utvrdi da li je napadač povezan sa terorističkim organizacijama, ali je dodao da još nisu jasni motivi napadača.

Predsednik SAD je ukazao na to da je ubica ciljao gej noćni klub i rekao da je to „ozbiljan podsetnik“ da je napad na bilok kog Amerikanca „napad na sve nas“.

„SAD neće podleći strahu i staće ujedinjeno da zaštiti Amerikance protiv onih koji prete zemlji“, rekao je Obama.

Ova pucnjava je ponovo stavila u centar pažnje pitanje kontrole nabavke oružja u SAD, posebno kako se približavaju predsednički izbori u novembru kada će to biti jedna od glavnih tema.

Obama je rekao da ova pucnjava ponovo podseća koliko je lako za nekog da dodje do oružja koje im dozvoljava da pucaju na ljude u školi, na verskom mestu, u biokopu ili u gej noćnom klubu.

SAD mora da odluči da li je „to zemlja u kojoj želimo da budemo“ i dodao da je nepreduzimanje ničega takodje odluka.

Obama je ranije danas naložio da zastave budu stavljene na pola koplja na državnim zgradama do zalaska sunca u četvrtak u čast žrtava napada. Zastave će biti spuštene na pola koplja i u ambasadama SAD širom sveta.

Obamina izjava je „poslednja u rutini“ koja je postala tragično poznata, navodi agencija AP.

Od kada je preuzeo dužnost januara 2009. Obama se pojavio pred kamerama više od deset puta da da izjave posle masovnih ubistava i izdao pisane izjave povodom brojnih takvih incidenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.