U trendu

Obama osudio republikansku histeriju oko prijema sirijskh izbeglica

Američki predsednik Barak Obama osudio je danas republikance koji insistiraju na zabrani dolaska sirijskih izbeglica u SAD, i rekao da su njihove reči uvredljive i da ta „histerija“ mora da „stane“.

„Očigledno se plaše udovica i siročadi koji dolaze u Sjedinjene Države“, rekao je Obama na margini ekonomskog skupa APEK-a u glavnom gradu Filipina, Manili. 

„Ne donosimo dobre odluke ako su zasnovane na histeriji i na preuveličavanju rizika“, rekao je američki predsednik .

Obama je rekao da bi oštra retorika republikanaca u kojoj se preuveličavaju potencijalni rizici mogla da bude moćno sredstvo za Islamsku državu da regrutuje ljude. On je naglasio da je američki proces za proveru izbeglica pri ulasku u SAD rigorozan i da SAD ne donosi dobre odluke kada su „zasnovane na histeriji“ ili na preuveličanim rizicima.

„Ne služi nam na čast kad u odgovoru na teroristički napad zapadnemo u strah i paniku“, rekao je američki predsednik.

To je do sada negov najoštriji napad na reakciju republikanaca posle terorističkin napada u Parizu u kojima je 13. novembra ubijeno 129 ljudi.

Repubikanci u Kongresu i kandidati za predsedničku nominaciju republikanaca u kampanji za izbore 2016. zatražili su zatvaranje američkih granica za sirijske izbeglice. Republikanski guverneri više od polovine od 50 američkih država takodje su rekli da ne žele da prime sirijske izbeglice. Medju njima je i demokratska guvernerka Nju Hempšira.

Republikanci su posebno zaoštrili stav oko sirijskih izbeglica kada je nadjen sirijski pasoš jednog od napadača u Parizu, i verovalo se da je on došao u talasu izbeglica.

Novi predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan i vodja republikanske većine u gornjem domu Kongresa, Senatu, Mič Mekonel, obojica republikanci, zatražili su bar privremeni prekid prijema Sirijaca i osporavali tvrdnje predsednika Obame da su sirijske izbeglice koje stižu do SAD, inače malobrojne, detaljno proverene.

Pol Rajan rekao je juče da je „bolje sprečiti nego lečiti“, posle tri dana sve oštrije retorike u SAD oko prijema sirijskih izbeglica. On je najavio da će hitno biti predloženo usvajanje zakona vezanog za izbeglice, možda već ove nedelje.

„Mi mislimo da bi bilo obazrivo i odgovorno da se napravii pauza u realizacji izbegličkog programa da bi se proverilo da teroristi ne pokušavaju da se infiltriraju medju izbeglice“, rekao je Rajan.

Iz okruženja Kevina Makartija, vodje republikanske većine u Predstavničkom domu, navodi se da bi se u tekstu tražila pauza u prihvatu Sirijaca, ali takodje i Iračana dok FBI ne uspostavi bolji sistem kontrole tražilaca azila. Članovi Kongresa hoće da obavežu vladu da može da potvrdi za svakog izbeglicu da ne predstavlja bezbednosnu pretnju.

Republikanci, koji su većina u oba doma Kongresa, mogli bi da spreče usvajanje finansijskih zakona koji treba da budu usvojeni pre 11. decembra, kako bi izvršili pritisak na vladu da ograniči prijem izbeglica. 

Donald Tramp, koji po anketama vodi za nominaciju za republikanskog predsedničkog kandidata, rekao je juče da bi zabranio svim sirijskim izbeglicama dolazak u SAD, i hrišćanima i muslimanima.

S druge strane, Bela kuća se potrudila da uveri 34 guvernera na telefonskoj konferenciji u sigurnost politike prihvata izbeglica i mera kontrole koje se primenjuju.

Obamina vlada ne pokazuje nikakvu nameru da odustane od planova da u SAD dovede dodatnih 10.000 sirijskih izbeglica i stala je u odbranu svog procesa provere onih koji dolaze. Državna tužiteljka Loreta Linč dala je uveravanja u Kongresu da je taj proces vrlo pouzdan.

Ministar za unutrašnju bezbednost Džek Džonson je u brifingu za članove Predstavničkog doma rekao: „Za mene je važno da je proces provere detaljan i pažljiv“.

Ali ima znakova da čak i neke demokrate napuštaju Belu kuću po tom pitanju. Tako je Čak Šumer, treći demokrata po rangu u Senatu, izdvojio svoj stav od stava većine demokrata i rekao da bi „možda bila potrebna“ pauza u prijemu sirijskih izbeglica.

S druge strane, neke demokrate uporedili su reakciju republikanaca sa situacijom kada je američka vlada odbila da primi Jevreje koji su bežali iz nacističke Nemačke i kada su Japanci internirani u SAD za vreme Drugog svetskog rata.

SAD su primile oko 2.500 Sirijaca od kada je izbio gradjanski rat u toj zemlji u proleće 2011, prema podacima Stejt departmenta. Od tog broja, oko polovina su deca a oko dva odsto su neoženjeni muškarci. Otprilike ima jednak broj žena i muškaraca.

Američki zvaničnici kažu da je provera sirijskih izbeglica najoštrija za bilo koju grupu putnika koji žele da udju u SAD. Prihvata se oko 50 odsto zahteva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar