U trendu

Obama ponovo zajedno sa Bajdenom u Beloj kući

VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Barak Obama vratio se u Belu kuću, prvi put od kako je napustio položaj u januaru 2017, posle svoja dva mandata, da bi istakao prednosti zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti i podržao svog prijatelja i bivšeg partnera u vladi, predsednika Džozefa Bajdena.

Obama je stigao u Istočnu sobu Bele kuće dočekan oduševljenim skandiranjem okupljenih članova Kongresa i zaposlenih u Beloj kući, i prokomentarisao promene koje su se dogodile u službenoj rezidenciji američkih predsednika, od kad je poslednji put bio u njoj, pre svega dolazak mačke kao novog kućnog ljubimca, prenosi Glas Amerike.

„Bo i Sani bi bili vrlo nezadovoljni“, rekao je, pominjući svoje pse.

Obama je u šali nazvao Bajdena „potpredsednikom“, posle čega se ispravio, uz Bajdenov pozdrav, a zatim je hvalio usvajanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, koje je nazvao jednim od „vrhunaca“ svog predsedničkog rada.

„Ako možete da milionima ljudi donesete zdravstveno osiguranje i bolju zaštitu, to je, da citiram jednog slavnog Amerikanca, prilično …… velika stvar“, rekao je Obama, što je izazvalo glasan smeh u publici.

Bila je to aluzija na Bajdenov prošaputani komentar, koji je „pokupio“ mikrofon na ceremoniji potpisivanja zakona, a koji je sadržao jednu nepristojnu reč, navodi Glas Amerike.

Bajden, koji je ugostio Obamu na ručku u Beloj kući, našalio se da nisu znali ko gde treba da sedi za stolom, i hvalio je Obamino liderstvo pri usvajanju zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti je imao razna imena, ali je Obamaker najprikladnije“, rekao je Bajden.

Obama i Bajden su postali prijatelji tokom Obamina dva predsednička mandata, i svake nedelje su ručali zajedno,a porodice su im se takođe zbližile i Obama je govorio na sahrani Bajdenovog sina, Boa, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar