U trendu

Obama: Pooštravanje kontrole oružja u skladu sa Ustavom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je da je uveren da su njegove nove izvršne naredbe, kojima se pooštravaju postojeći propisi o oružju, u skladu sa ustavnim pravom Amerikanaca o nošenju oružja, javio je Rojters.

On je rekao da će ta incijativa biti regulisana u narednih nekoliko dana.

Obraćajući se novinarima u Ovalnom kabinetu, Obama je rekao de te mere neće rešiti svako kriminalno delo, niti sprečiti masovna ubistva u SAD, ali će potencijalno spasti živote.

Ovim merama, Obama nastoji da zaobiđe Kongres u kome većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja.

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim merama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsednik SAD, koji je ušao u poslednju godinu svog mandata, planira da proširi kontrolu prodaje oružja time što će da prinudi prodavce da se u većem broju registruju kao prodavci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja. To se pre svega odnosi na neregistrovane prodavce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i onlajn, kao i na kupovinu oružja preko posrednika.

Druge mere obuhvatiće bolje obaveštavanje o izbubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.