U trendu

Obama poručio Nemcima: Čuvajte Merkelovu

Američki predsednik Barak Obama, koji se nalazi u oproštajnoj poseti Nemačkoj, poručio je danas nemačkim građanima da cene svoju kancelarku.

„Angela Merkel je simbol verodostojnosti i Nemci bi trebalo da je ceniti“, rekao je Obama u intervjuu za javni servis ARD, koji će u celini biti emitiran večeras.

Još prilikom poslednje Obamine posete Nemačkoj u aprilu ove godine, on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsednik, podseća Hina.

„Svet će profitirati od njene konstantne prisutnosti“, rekao je tada Obama.

Američki predsednik je u Nemačku doputovao u sredu uveče.

Dolazeći u Berlin, koji je zadnja etapa njegove poslednje evropske turneje u predsedničkom mandatu, Obama, po opštim ocenama, želi istaći porasla očekivanja od nemačke kancelarke kao branitelja demokratskih vrednosti zapadnog sveta, nakon izborne pobede novog Donalda Trampa na predsedničkim izbroima u SAD.

Uoči Obamine posete, svetski mediji su isticali očekivanja da bi Merkelova u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadatke pa čak i titulu „vođe slobodnog sveta“, koji je kolokvijalno obično pripadao predsedniku SAD.

Obama, koji je odlučio da se sa Evropom ne oprosti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Vašingtona, nego u Nemačkoj, time ostavlja utisak da tamo želi da preda „štafetnu palicu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.