U trendu

Obama poziva Ukrajinu da nastavi ekonomske reforme

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Ukrajinu da nastavi započete ekonomske reforme kako bi ispunila obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

Tokom kratkog susreta juče s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom Obama je pozdravio „ambiciozan“ program ekonomskih reformi koji je Kijev predstavio, saopštila je Bela kuća. Jacenjuk se takođe sastao i sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom.

„Predsednik i potpredsednik su takođe pozdravili jasan stav ukrajinske vlade protiv populističkih mera koje rizikuju da oslabe finansijsku stabilnost u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da su se zvaničnici tokom razgovora  složili da je važno da Ukrajina sprovede dodatne reforme, posebno u oblasti energetike. 

Ukrajina koja je bila pred bankrotom posle više od godinu dana građanskog rata u martu je od MMF-a dobila kreditnu liniju od 17,5 milijardi dolara na četiri godine..

Američki predsednik je još jednom ponovio svoju čvrstu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritet Ukrajine i rekao da namerava da zadrži sankcije Rusiji dok god ona ne ispuni sve obaveze prema mirovnim sporazumima iz Minska.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da naoružava pobunjenike na istoku Ukrajine i da tamo šalje svoje redovne trupe, što Moskva negira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar