U trendu

Obama razvejava bojazni oko Bregzita

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je danas u Varšavi nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Evropske unije da nisu na mestu bojazni i neizvesnost zbog Bregzita jer je uveren da će Velika Britanija i EU pregovarati i saradjivati pragmatično.

„Nakon razgovora sa britanskim premijerom Kameronom i nemačkom kancelarkom Merkel uveren sam da će EU i Velika Britanija saradjivati konstruktivno. Niko nema interesa da odugovlači pregovore  ili da ih vodi agresivno. To su trenutne teškoće, ali ne možemo da zaboravima da evrointegracija ima sjajana dostignuća“, kazao je Barak Obama na konferenciji za novinare nakon susreta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Američki predsednik podsetio je da u Evropi sa toliko raznih nacija i jezika sa toliko različitih valuta ujedinjenih u jednu, evro, niko ne diže ruku na suseda.

„Takva dostignuća moraju da ostanu očuvana“, kazao je Barak Obama i upozorio da SAD i EU spajaju zajedničke temeljne vrednosti, privrede su povezane, bezbednost nedeljiva, te EU ostaje i dalje najbliži saveznik SAD i prijatelj sa kojim saradjuju na celom svetu.

Obama je potvrdio da će SAD nastaviti da pomažu i dalje Ukrajini posebno u trenutku kada ta zemlja sprovodi važne privredne i društvene reforme.

„Želimo da nastavimo naše sankcije protiv Rusije sve dok u potpunosti ne realizuje sve obaveze koje joj slede iz Sporazuma iz Minska“, rekao je Obama.

Predsednik SAD istakao je da njegova zemlja zajedno sa EU odgovara na globalne izazove a da zajedno mogu da učine više za bezbednost, razmenjuju bolje informacije oko terorističkih pretnji, zajedno u nastavku borbe protiv Islamske države a SAD će pomagati finansijski društva koja su se Islamske države oslobodila.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je Bregzit samo incident a ne početak procesa.

„Sve češće čujemo nedemokratske parole, sve je više evroskeptičnih. Ali ko god se obraća protiv Amerike nanosti štetu Evropi. Ko god se obraća protiv Evrope šteti Americi. Ko god osporava temlje liberalne demokratije nanosi štetu i jednoj i drugoj“, kazao je Tusk.

Šef EK Junker istakao je da su EU i Velika Britanija i nakon referenduma i eventualnog izlaska i dalje vezane mnoštvom zajedničkih interesa, ne samo kada je u pitanju bezbednosti već i privreda.

„Pregovore ćemo voditi prijateljski i rezultat će biti partnerski odnosi i to da će Velika Britanija ostati naš moćni saveznik u NATO“, kazao je Junker.

Šef Evropske komisije ponovio je, medjutim, da EU nema nameru da popusti i u pregovorima o pristupu na jedinstveno tržište insistiraće na sve četiri temeljne slobode, znači i na slobodnom kretanju ljudi, što su zagovornici Bregzita kao jednu od glavnih stvari obećali da će zaustaviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.