najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obama: Rusija je konstruktivan partner u Siriji

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas ulogu Rusije u nastojanjima da se reši sirijska kriza, ali je dodao da vlasti u Moskvi i dalje žele da sirijski predsednik Bašar el Asad ostane na vlasti, za razilku od zapadnih zemalja, javile su svetske agencije.

„Rusija je bila konstruktivni partner u pregovorima u Beču na kojima pokušavamo da stvorimo uslove za političku tranziciju u Siriji“, rekao je Obama u Manili, gde je počeo dvodnevni samit zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Obama je dodao da „i dalje postoji prepreka, jer je Moska još zainteresovana da Asad ostane na vlasti“.

Američki predsednik je rekao da bi njegova zemlja pozdravila dodatne napore Rusije da gađa položaje Islamske države u Siriji. Zapad ocenjuje da Rusija, pored položaja islamista, gađa i položaje sirijskih pobunjenika koji imaju podršku zapadnih zemalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je nedavno da ne oseća da bi imao „pravo“ da Asada „zamoli“ da napusti vlast, što žele zapadne i arapske zemlje.

Rusija je pojačala vazdušne napade na položaje džihadista posle pada ruskog aviona u Egiptu. Islamska država je preuzela odgovornost za nesreću u kojoj su poginuli svi putnici i članovi posade, njih 224.

Francuska je takođe pojačala napade u Siriji posle terorističkih napada u Parizu, 13. novembra kada je poginulo 129 osoba. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike