U trendu

Obama: SAD i Rusija nisu odustale pregovora o Siriji

Predsednik SAD Barak Obama rekao je danas da SAD i Rusija nisu odustale od pregovora kojim bi moglo da se okonča krvoproliće u Siriji, ali je priznao da nedostatak poverenja izmedju rivalskih sila predstavlja izazov.

Još postoje nerešena pitanja u pregovorima o formiranju američko-ruskog vojnog partnerstva kojim bi delovanje bilo usmereno na „zajedničke neprijatelje“ u Siriji, rekao je Obama. On je potvrdio da živa diplomatska aktivnost na ekonomskom samitu G20 u Hangdžuu i današnji 90-minutni sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom nisu doneli rešenje.

„S obzirom na postojeće praznine u poverenju, to su teški pregovori. Još nismo prevazišli razlike“, rekao je Obama na konferenciji za štampu na kraju samita G20 u Hangdžuu.

On nije precizirao koje su tačke spoticanja, ali je nagovestio da SAD brinu da li će Rusija ispuniti svoj deo dogovora i sprovesti dogovorene mere.

Svaki dogovor bi zavisio od toga da Moskva iskoristi uticaj koji ima na sirijskog predsednika Bašara Asada da ga ubedi da prizemlji avione i prekine napade na opozicione snage.

Obama je rekao da je cilj da se postigne „ozbiljan, proverljiv prekid neprijateljstava u Siriji“.

Državni sekretar SAD Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedeljama pokušavaju da postignu sporazum kojim bi se zaustavilo nasilje izmedju Asadovih vladinih snaga koje su saveznici Rusije i umerenih pobunjenika koje podržavaju SAD. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni uskoro, verovatno kasnije ove nedelje.

Dogovor zavisi od toga da se dve strane slože oko bliskije vojne saradnje protiv ekstremističkih grupa koje delju u Siriji, što Rusi odavno traže a SAD odbijaju.

Putin i Obama složili su se na sastanku danas da nastave pregovore o okončanju sukoba u Siriji, prema navodima TASS-a.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike