U trendu

Obama u Havani: Ovo je istorijska poseta

Predsednik SAD Barak Obama danas će, drugog dana posete Kubi koju je nazvao istorijskom, razgovarati s predsednikom Kube Raulom Kastrom o trgovinskoj saradnji i političkim reformama.

„Ovo je istorijska poseta i istorijska prilika da predstavim viziju budućnosti koja je svetlija od naše prošlosti“, rekao je sinoć Obama u ambasadi SAD u Havani, koja je otvorena u julu prošle godine.

Obama je u Havanu došao s porodicom, a u američkoj delegaciji su i brojni poslanici iz obe partije, direktori korporacija i istaknuti kubanski Amerikanci.

Na aerodromu ih je dočekao ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges.

„Prošlo je skoro 90 godina od kada je američki predsednik kročio nogom na Kubu. Divno je biti ovde“, kazao je Obama.

Podsetivši da je predsedniku SAD Kalvinu Kulidžu 1928. godine trebalo tri dana da ratnim brodom dodje na Kubu, Obama je rekao da je njemu trebalo tri sata.

„Prvi put ikada Air Force One je sleteo na Kubu“, rekao je Obama.

Posle obraćanja zaposlenima u američkoj ambasadi, Obama je s porodicom prošetao ulicama starog dela Havane iako je u to vreme padala jaka kiša, a zatim su posetili Katedralu u kubanskoj prestonici.

Večerali su u privatnom restoranu gde se okupio veliki broj ljudi pokušavajući da vidi prvu američku porodicu.

Obama će danas razgovarati s kubanskim predsednikom, a zatim će s kubanskim preduzetnicima razgovarati o privrednim odnosima dve zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.