najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obama: Pre 71 godinu smrt je došla s neba i svet se promenio

Barak Obama, prvi američki predsednik u poseti Hirošimi, položio je danas venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svetu i tom prilikom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja.

“Pre 71 godinu, smrt je došla s neba i svet se promenio”, rekao je američki predsednik nakon što je položio venac i odao poštu žrtvama napada koji su izvele SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine, prenosi AFP.

Obama je istakao da sećanje na 6. avgust 1945. nikada ne sme da izbledi i da je bombardovanje pokazalo kako “čovečanstvo poseduje sredstva da uništi samo sebe”.

“Ove duše nam govore, traže od nas da se zagledamo u sebe same”, rekao je predsednik SAD, dodavši da tehnološki napredak bez moralne revolucije može da nas osudi na propast.

Obama je pozvao i na smanjenje globalnih zaliha nuklearnog oružja, ukazavši da svet ima zajedničku odgovornost da se zapita kako sprečiti ponavljanje takvih stradanja, navodi AP.

Američki predsednik se u memorijalnom kompleksu upisao u knjigu posetilaca, gde je ostavio poruku:

“Spoznali smo ratne strahote. Hajde da sada, zajedno, nađemo hrabrosti da širimo mir i stremimo ka svetu bez nuklearnog oružja”.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Obamina poseta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja za SAD i Japan.

Tokio i Vašington se nadaju da će simboličan Obamin gest polaganja venca na mestu gde je pala prva atomska bomba u svetu, staviti akcenat na njihovo savezništvo i udahnuti život naporima u cilju ukidanja nuklearnog oružja, zaključuje Rojters.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945, na kraju Drugog svetskog rata, bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike