U trendu

Obama u poseti Keniji, domovini svog oca

Američki predsednik Barak Obama večeras će stići u zvaničnu posetu Keniji, što je prvi put da stiže u posetu domovini svog oca u funkciji predsednika, a njome započinje turneju u Africi, tokom koje će posetiti i Etiopiju.

Obama, prvi crni predsednik SAD, sin je oca Kenijca i majke belkinje iz američke savezne države Kanzas, podsetio je Rojters.

Očekuje se da će se Obama tokom boravka u Nairobiju susresti sa svojim rođacima, ali nije u planu da on otputuje u selo iz kojeg potiče porodica njegovog oca.

Kenijske vlasti preduzimaju jake mere bezbednosti kako bi zaštitile američkog predsednika od somalijskih militanata povezanih sa Al Kaidom, pa će tako delovi Nairobija biti blokirani, a vazdušni prostor zatvoren tokom sletanja i poletanja Obaminog aviona.

Obama će se u Keniji obratiti učesnicima samita o preduzetništvu i održati sastanke na temu trgovine i investicija, bezbednosti i kontraterorističkih mera, kao i demokratije i ljudskih prava.

„Uprkos mnogim izazovima, Afrika je kontinent izuzetne dinamike i jedno od najbrže rastućih tržišta na svetu, sa izvanrednim ljudima i izvanrednom otpornošću“, rekao je Obama u sredu.

„Prilike pred nama su fantastične, a samo moramo da srušimo stereotipe i ukinemo granice“, istakao je Obama.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.