U trendu

Obama uporedio iranski sporazum s diplomatijom SAD o Hladnom ratu

Američki predsednik Barak Obama uporedio je danas nedavno postignut sporazum o iranskom nuklearnom programu s diplomatijom koju su SAD vodile za vreme Hladnog rata, javile su svetske agencije Obama je održao govor na Univerzitetu u Vašingtonu gde je 1963. godine govor održao tadašnji predsednik Džon Kenedi o Hladnom ratu.

Američki predsednik je upozorio da bi odbijanje Kongresa da prihvati nuklearni sporazum dovelo do rata na Bliskom istoku.

Većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa glasala je pre dva dana za nacrt teksta kojim se odbacuje iranski nuklearni sporazum postignut 14. jula između šest velikih sila i Irana.

Za sada se još ne zna da li je taj broj glasova dovoljan da se stavi veto na rezoluciju o prihvatanju nuklearnog sporazuma.

O tome treba da glasa i gornji dom Kongresa – Senat, u kojem većinu, kao i u Predstavničkom domu, čine republikanci.

Američki stejt department zvanično je 19. jula ceo tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji od tog datuma ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Kongres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili rezoluciju protivljenja što bi sprečilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum.

Iran i šest svetskih sila zvanično su 14. jula u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.