U trendu

Obama uveo nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države danas su kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

„Naredio sam preduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim zvaničnicima i sajber operacije čija meta su bili američki izbori“, rekao je američki predsednik Barak Obama, prenosi AFP.

„Ove akcije su usledile nakon ponovljenih privatnih i javnih upozorenja koje smo uputili ruskoj vladi i predstavljaju neophodan i adekvatan odgovor na nastojanja da se nanese šteta američkim interesima kršenjem ustaljenih međunarodnih normi ponašanja“, rekao je Obama u saopštenju.

Ove akcije, kako je naveo, nisu ceo odgovor SAD na „agresivne aktivnosti Rusije“, prenosi Rojters.

„Nastavićemo da preduzimamo različite akcije u vreme i mesto koje izaberemo, a neke od njih neće biti objavljene“, dodao je on.

Obama je rekao da će izveštaj njegove administracije o nastojanjima Rusije da se meša u američke izbore ove godine biti predat Kongresu narednih dana.

Među najavljenim merama su sankcije prema ruskim obaveštajnim agencijama FSB i GRU, kao i prema 35 ruskih operativaca koji su proglašeni za „persona non grata“, kao i zatvaranje dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste „za obaveštajne svrhe“.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

Pristup tim objektima biće uskraćen svim ruskim zvaničnicima od sutra u podne, dodao je taj zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.