U trendu

Obama: Veliko kopneno anagažovanje vojske SAD protiv IS bila bi greška

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da bi slanje velikih američkih kopnenih snaga u borbu protiv Islamske države uSiriji i Iraku bila „greška“.

Obama je na konferenciji za novinare u Antaliji, gde se održava samit G20, rekao da su napadi u Parizu „užasan neuspeh“ u borbi protiv Islamske države, ali je i naznačio da SAD neće značajno menjati pristup u suočavanju s tom ekstrmističkom organizacijom.

„Strategija koju koristimo jeste strategija koja će na kraju uspeti“, rekao je Obama, dodajući da će biti potrebno vreme za to.

Obama je rekao da bi slanje kopnenih trupa bila greška i da to ne bi uspelo, osim ako SAD ne odluče da budu trajna okupaciona snaga u regionu. On je dodao da to nije samo njegovo gledište, već i da je to stav njegovih najbližih vojnih i civilnih savetnika.

Američki predsednik je rekao da je Islamska država „lice zla“ i da sve države treba da pojačaju svoje napore u borbi protiv te pretnje.

„Treba da uradimo sve što možemo da se zaštitimo od novih napada i da zaštitimo naše ljude“, rekao je predsednik SAD.

Obama je rekao da će SAD intenzivirati vazdušne udare na položaje Islamske države i obuku i naoružavanje umerenih opozicionih snaga u Siriji. On je naveo i da borba protiv Islamske države zahteva učešće ljudi iz Iraka i Sirije u odbacivanju ideoloških ekstrema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar