Obama: Znali smo o planovima Rusije za Siriju

Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za SAD, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja na ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

“Imamo prilično dobru obaveštajnu službu. Znali smo da (ruski predsednik Vladimir Putin) planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbežnog kraha tog (Asadovog) režima”, rekao je Obama za TV “Si-Bi-Es” a prenosi “Bi-Bi-Si”.

Predsednik SAD je, pritom, rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

“Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu”, rekao je Obama.

Predsednik SAD smatra pogrešnom strategiju Moskve, između ostalog i sa aspekta borbe protiv “Islamske države”, prenela je agencija TAS S.

“Dok se Asad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentisati snage umerene sirijske opozicije na borbu protiv IS”, rekao je Obama, izražavajući nadu da će pre ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo potrebne su određene okolnosti a “sunitsko stanovništvo tih zemalja treba da se priključi borbi protiv IS”.

Obama je kazao i da se problem Sirije ne može rešiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz učešće “svih ključnih igrača”.

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će “Rusija i Iran izvršiti uticaj na Asada”.

Obama je rekao i da SAD ne planiraju da upućuju u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa vazdušnom operacijom protiv IS.

Ističući da je Sirija “težak problem za čitavu međunarodnu zajednicu” i narod te zemlje, Obama je u intervjuu govorio i o neuspešnom programu SAD u pripremi i jačanju sirijskih pobunjenika, koji će biti obustavljen u petak.

Američki predsednik je rekao da je od početka bio skeptičan prema tom programu, ali da treba probati sve mogućnosti.

“Moj cilj bio je pokušaj da se proveri pretpostavka, možemo li da obučavamo i ojačamo umerenu opoziciju koja želi da se bori protiv IS. I razjasnilo se da dok Asad ostaje na vlasti te ljude je vrlo komplikovano primorati da se usredsrede na IS”, kazao je Obama.

Ističući da se ne slaže sa mišljenjem da SAD gube poziciju na Bliskom istoku, Obama je rekao da i u tom regionu i u samim Sjedinjenim Državama ima ljudi koji predlažu da se tamo uputi stotine hiljada američkih vojnika, što bi rezultiralo daljim pogibijama u američkoj vojsci i novim velikim troškovima.

„Tada bi naš cilj bio, na neki način, ne da budemo samo policija, već upravnici tog regiona”, rekao je Obama i dodao da bi to bila loša strategija i ponovna greška, zbog koje bi se trebalo stideti.

Američka avijacija počela je da bombarduje pozicije IS u Iraku 8. avgusta a u Siriji 23. septembra prošle godine i predvodi koaliciju u kojoj su aktivne i Australija, Velika Britanija, Jordan, Kanada, Holandija, Francuska, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska.

Rusko vazduhoplovstvo počelo je sa vazdušnim udarima po objektima terorista u Siriji 30. septembra ove godine, a osim avijacije primenila je i krstareće rakete dalekog dometa sa brodova Kaspijske flote.

Klinton pogrešila-nije ugrozila nacionalnu bezbednost

Obama izjavio je da je bila greška što je Hilari Klinton koristila lični mejl dok je bila na funkciji državnog sekretara, ali da time nije ugrozila nacionalnu bezbednost.

Obama je rekao da javni službenici moraju da budu obazriviji po pitanju upotrebe i korišćenja informacija i ličnih podataka.

U emisiji Si-Bi-Esa (CBS) “60 minuta”, Obama je kazao da nije stekao utisak da je Klinton imala nameru da “prikrije neke informacije”, prenela je agencija AP.

Obama je komentarisao i nastupe Donalda Trampa, navodeći da on traži veliku pažnju javnosti.

“Ne verujem da će završiti kao predsednik SAD”, rekao je Obama.

Obama, međutim, nije želeo da kaže da li bi želeo da se američki predsednik Džozef Bajden uključi u trku za predsednika.

Upitan da li veruje da li bi, da je dozvoljeno, mogao da osvoji i treći predsednički mandat, Obama je kratko odgovorio: “Da”.

(Tanjug)

Ostavite komentar