Obaveštajne službe SAD: Rusi nastavljaju mešanje u američki politički proces

Rusija i dalje pokušava da oslabi i podeli SAD i da se meša u američki izborni proces i uključi u političku debatu, rekao je danas šef nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts. 

Šef američke savezne policije Ef-Bi-Aja (FBI) Kristofer Rej takodje je upozorio, na konferenciji za novinare posvećenoj toj temi u Beloj kući, da je to pretnja koju svi treba ozbiljno da shvate, prenosi agencija Frans pres.

Predstavnici bezbednosnih agencija SAD nastojali su danas na brifingu za novinare u Beloj kući o toj temi da daju uveravanja Amerikancima da čine sve da spreče pretnju od ruskog mešanja u američki izborni proces.

Oni su govorili o merama koje adminsitracija predsednika Donalda Trampa preduzima da spreči buduće strano i spoljno mešanje u američke izbore.

Na brifingu su bili i direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) general Pol Nakasoni i ministarka za untrašnju bezbednost Kirstejn Nilsen.

„I dalje vidimo veliku kampanju poruka od strane Rusije u pokušaju da oslabi i podeli SAD“, rekao je Kouts.

On je dodao da pokušaji Rusije da „podrije osnovne vrednosti“ SAD, nisu tako veliki za izbore ove godine, kao što su bili za vreme predsedničkih izbora 2016. godine.

„Do sada nismo videli tako velike napore kao tada“, rekao je Kouts.

Kouts je rekao da je Rusija „jako pojačala igru 2016.“ da se meša u američke izbore, ali da obaveštajni zvaničnici ne vide sada tako „robusne“ napore za mešanje u izbore na pola mandata koji se održavaju na jesen, prenosi AP. U Americi se na jesen održavaju izbori za zamenu dela Kongresa.

Direktor FBI-ja Rej je rekao da za sada nije primećen direktan napad na izbornu infrastrukturu.

„Ono što vidimo to su pokušaji da se izvrši zlonamerni uticaj“, rekao je Rej. 

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je odvojeno danas u pismu poslatom demokratama u Senatu, gornjem domu Kongresa, rekao da je predsednik Donald Tramp pokrenuo „velike napore na nivou vlade“ da zaštiti američke izbore posle ruskih pokušaja da interveniše 2016. godine. 

On je u pismu rekao da „Predsednik Tramp nije tolerisao i neće tolerisati mešanje u američki sistem predstavničke vladavine“. 

Boltonovo pismo dolazi samo nekoliko nedelja od kad je Tramp doveo u pitanje zaključke američkih obaveštajnih službi o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine. Tramp je posle izjavio da se pogrešno izrazio, da veruje u svoje obaveštajne službe i prihvata njihove zaključke. 

Zbog navoda o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine američko ministarstvo pravde imenovalo je specijalnog tužioca da istražuje te navode, kao i moguć dosluh izmedju članova izbornog štaba Donalda Trampa i ruskih vlasti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike