najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obdukcija pokazala da je Tolimir umro prirodnom smrću

General Zdravko Tolimir umro je prirodnom smrću u pritvoru Haškog tribunala, pokazala je istraga koju su sprovele vlasti Holandije, saopštio je danas Tribunal.

U saopštenju se navodi da su holandske vlasti obavile obdukciju i da su zaključile da je Tolimirova smrt posledica prirodnih uzroka.

Istragu o Tolimirovoj smrti je, pored holandskih vlasti,otvorio i predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron (Theodor). Mehanizam je pravni naslednik Tribunala.

U ime Mehanizma, istragu će voditi danski sudija Van Junsen (Vagn Joensen), bivši predsednik Međunarodnog tribunala za zločine u Ruandi.

General Tolimir preminuo je 8. februara u svojoj ćeliji u sudskom pritvoru, u 69. godini života. Tribunal ga je pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u leto 1995.

U pritvoru Tribunala, Tolimir  je čekao da bude upućen na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja s kojim sud o tome ima poseban ugovor.

Tribunal je, posle prvostepenog suđenja, generala Tolimira, u decembru 2012, nepravosnažno proglasio krivim za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Odbacujući veći deo Tolimirove žalbe, tu presudu potvrdilo je u aprilu prošle godine apelaciono veće suda, čime je presuda postala pravosnažna.

General Tolimir je, tokom rata u BiH, 1992 -95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika.

Po pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao “značajan doprinos” u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je, tokom izricanja presude, preko kravate nosio veliki drveni krst, obešen oko vrata. Tokom suđenja, na početku svakog zasedanja, Tolimir bi glasno poželeo da ishod bude u skladu sa božjom voljom.

Tolimir je bio uhapšen poslednjeg dana maja 2007. i izručen u Hag. Vlasti Srbije i Republike Srpske tvrdile su da je on uhapšen u blizini Bratunca, u RS. U prvom pojavljivanju pred tribunalom, Tolimir je, međutim, tvrdio da je bio u stanu u Beogradu, a zatim prebačen preko Drine. Na prvom pojavljivanju pred sudijom rekao je i da je do tada bio preživeo tri moždana udara i da je njegovo zdravstveno stanje loše.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike