U trendu

Obe strane odgovorne za pogibiju Maje Šljivančanin

PODGORICA – Maloletni M. S. iz Beograda naći će 26. avgusta na optuženičkj klupi Osnovnog suda u Kotoru zbog sumnje da je na otvorenom moru, između Školjića i Mogren plaže, gliserom izazvao nesreću u kojoj je nastradala službenica crnogorske policije, Maja Šljivančanin.

Verenik Maje Šivljančanin Vladimir Stanišić prošao je samo sa povredama.

Nesreća se dogodila 11. jula, a osim maloletnog M.S. nesreći je, navodi se, doprineo I Stanišić, koji je upravljao barkom budvanskih tablica.

Kako je preneo portal RTCG, u nalazu veštaka se navodi da se nesreća dogodila zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće.

Maloletni M. S. je, kako se navodi u nalazu, prouzrokovao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbegavanju sudara na moru kao i Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

“Plovilo ‘Sea Ray Sundancer 395’, kojim je upravljao sedamnaestogodišnjak se neposredno pre udara kretalo brzinom od 17,3 čvora što svakako nije sigurnosna brzina”, navodi se u nalazu.

U nalazu se navodi da je upravitelj čamca BD 230 Vladimir Stanišić doprinio pomorskoj nesreći jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbegavanju sudara na moru.

Maloletnik je tvrdio da nije video barku ispred sebe.

Osnovni sud je u utorak prihvatio jemstvo u iznosu od 330. 000 evra koje je ponudila porodica M. S. kako bi se od optužbi za izazivanje nesreće branio sa slobode.

Međutim, sedamnaestogodišnjak će Istražni zatvor u Spužu napustiti tek nakon pravosnažnosti odluke o prihvatanju jemstva, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.