U trendu

Obeležena godišnjica tragedije na mostu u Đenovi

ĐENOVA – Italijanski političari koji očekuju raspisivanje novih izbora, zakopali su danas ratne sekire kako bi u lučkom gradu Đenova obeležili prvu godišnjicu tragedije kada je u rušenju mosta poginulo 43 ljudi.

Predsednik Italije Serđo Matarela i lideri političkih stranaka prisustvovali su katoličkoj misi održanoj na mestu nesreće, u napuštenom skladištu u blizini ostataka srušenog mosta, prenosi Rojters.

Na početku ceremonije, kojoj su prisustvovali i premijer Đuzepe Konte i ministar unutrašnjih poslova mateo Salvini, pročitana su imena poginulih.

Najviši rukovodioci najvećeg italijanskog operatora za puteve, Atlantia grupe, koja je održavala most, udaljili su se sa mesta održavanja ceremonije neposredno pre njenog početka, nakon što su ih pojedini članovi porodica žrtava zamolili da odu, saznaje Rojters.

Uzrok nesreće se još istražuje, ali pokret Pet zvezdica koji je u vladajućoj koaliciji optužuje i Atlantia grupu da nije održavala vijadukt, što je ta kompanija negirala.

Druga vladajuća stranka, Liga Matea Salvinija takođe je iskoristila nesreću da bi ukazala na povećano trošenje budžetskih sredstava, uprkos zabrinutosti Evropske unije da će to povećati ogroman javni dug Italije.

Na današni dan prošle godine zbog jake kiše se urušio veliki deo saobraćajnog vijadukta dugog 1.2 kilometra sagrađenog 1960-ih godina, zbog čega su automobili i kamioni pali sa visine od 50 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.