U trendu

Obeleženo 16 godina od terorističkog napada na Njujork i Vašington

Sjedinjene Američke Države danas su obeležile 16. godišnjicu terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington u kojma je 11. septembra 2001. poginulo skoro 3.000 ljudi.

U Njujorku, kod mesta na kome su bile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, rodjaci žrtava nosili su slike i čitali imena preminulih, preneo je Asošijetid pres (AP).

Ceremonija, na kojoj je bilo oko 1.000 ljudi, počela je minutom ćutanja i zvonima. Posle toga su tradicionalno pročitana imena poginulih.

Američki predsednik Donald Tramp predvodio je odavanje pošte žrtvama u Vašingtonu.

Tramp i prva dama Melanija su ispred Bele kuće minutom ćutanja odali poštu za skoro 3.000 ljudi koji su poginuili pošto su teroristi iz Al Kaide oteli avione i usmerili ih na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu, dok je jedan avion pao u Pensilvaniji.

Odavanje počasti u Beloj kući je održano u 8.46 kada je prvi avion udario u kule bliznakinje u Njujorku 2001. godine.

Tramp i njegova supruga su takodje učestvovali na ceremoniji u Pentagonu koju su predvodili ministar odbrane Džim Matis i načelnik Združenog generalštaba SAD Džozef Danford.

Potpredsednik SAD Majk Pens predstavljao je administraciju na ceremoniji u Šanksvilu u Pensilvaniji gde je pao avion, pošto su putnici saznali za terorističke napade i onemogućili teroriste da izvedu još jedna napad na Vašington gde su mete bili Kongres i Bela kuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.