U trendu

Obeleženo 27 godina od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

MRKONJIĆ GRAD – Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos i položeni venci povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenih u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Predsednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je ovo najveća masovna grobnica srpskog naroda u Republici Srpskoj iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, prenela je Srna.

„Ovo je dan kada se svi prisećamo žrtava ovoga kraja i tragično je da su sve žrtve zverski ubijene, mučene i masakrirane“, izjavila je Graorčeva novinarima.

Ona je dodala da za ove zločine još niko nije odgovarao, iako je svima poznato šta se ovde dešavalo i da je za sve odgovorna hrvatska vojska.

Predsednik Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Mrkonjić Grad Zdravko Karać rekao je da se ne vide nikakvi znaci da će za zločine u Mrkonjić Gradu neko odgovarati.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vekovnih ognjišta proterano je više od 120.000 Srba.

Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo, navodi Srna.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 telom ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacije počele su 1. aprila 1996. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.