najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obeleženo 70 godina od napada na Hirošimu

U Japanu je danas obeleženo 70. godina od prvog nuklearnog napada u istoriji čovečanstva, kada su SAD bacile atomsku bombu na grad Hirošimu i prinudile Japan na kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat.
Ceremoniji obeležavanja u Hirošimi prisustvovalo je desetine hiljada ljudi, japanski premijer Šinzo Abe i predstavnici 100 zemalja, medju kojima i ambasadorka SAD Karolin Kenedi.

“Da bismo živeli zajedno, moramo da uništimo apsolutno zlo, i vrhunac nehumanosti koje predstavlja nuklearno oružje. Sada je vreme da reagujemo”, rekao je gradonačelnik Hirošime, 
Kazumi Macui.

Minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu (23.15 GMT) je u Memorijalnom parku u Hirošimi odata pošta žrtvama, čiji se broj procenjuje na oko 140.000.  

Tačno u to vreme, 6. avgusta 1945. godine američki bombarder “Enola Gej” bacio je atomsku bombu “Litl boj” na Hirošimu, koja  se na nalazi u zapadnom delu Japana.

SAD se nisu izvinile za taj čin, kao ni za drugi atomski napad na Nagasaki 9. avgusta 1945., gde je stradalo 74.000 ljudi.

Nijedan američki predsednik nikad nije posetio ta dva grada.

Posle atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine što je omogućilo da se Drugi svetski rat zvanično završi dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike