U trendu

Obeleženo sto godina od Bitke kod Amijena

AMIJEN – Velika Britanija i Francuska obeležile su danas stogodišnjicu bitke kod Amijena koja je utrla put ka pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu.

Svečanosti u gotičkoj katedrali u tom gradu na severu Francuske prisustvovali su britanska premijerka Tereza Mej i princ Vilijem, francuska ministarka odbrane Florans Parli, vojni zvaničnici, ambasadori savezničkih zemalja i bivši nemački predsednik Joahim Gauk.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, inače rodom iz Amijena, nije prisustvovao ceremoniji, primećuje AP.

Princ Vilijem je rekao da je Amijen je bio simboličan za britansko-francusko savezništvo i saradnju bez koje bi pobeda bila nemoguća.

„Danas se vraćamo da naučimo više o iskustvu onih koji su u tome učestvovali tokom leta 1918., kako bi odali počast palim žrtvama svih nacija, prisetili se svih onih koji su učestvovali u tom velikom poduhvatu i proslavili prijateljske veze koje povezuju naše nacije“, rekao je on.

Premijerka Tereza Mej je pročitala delove ratnih memoara tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Loja Džorža u kojem on kaže da ni sama britanska vojska nija shvatala razmere i značenje pobede koja je tog dana postignuta.

Ova bitka počela rano ujutru na današnji dan 1918. kada je 900 savezničkih topova otvorilo vatru u iznenadnom napadu na nemacku vojsku, a trajala je tri dana.

Saveznčke snage izgubile su 19.000 vojnika, dok je među Nijemcima bilo 27.000 ubijenih i povređenih.

U ofenzivi je učestvovalo skoro 100.000 australijskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar