U trendu

IS objavila snimak zakletve napadača iz voza

Islamska država (IS) objavila je danas video-snimak na kojem se muškarac, za koga tvrdi da je izbeglica iz Avganistana koji je sekirom napao putnike u vozu u Nemačkoj, zavetuje da će izvesti samoubilačku misiju i poziva druge muslimane da učine to isto, javlja Rojters.

Snimak traje dva minuta i 20 sekundi, pod naslovom „Nemačka – video-snimak vojnika Islamske države Muhameda Rijada koji je izveo napad u Vircburgu“, objavila je novinska agencija IS, Amak.

Na snimku mladi muškarac drži mali nož, za koji kaže da će ga upotrebiti da zakolje nevernike i osveti se za smrt muškaraca, žena i dece u muslimanskim zemljama.

Za sada nije moguće proveriti da li je muškarac koji se pojavljuje na video-snimku napadač iz voza u Nemačkoj, navodi britanska agencija.

IS je danas preuzela odgovornost za napad u kojem je Avganistanac sinoć sekirom i nožem napao putnike u vozu u Nemačkoj,  prilikom čega je povređeno najmanje 20 osoba, objavila je novinska agencija IS Amak.

Napad je izveden sinoć oko 21.15 sati u vozu koji saobraća između Trojhlingena i Vircburga.

Nemački tužioci saopštili su danas da je 17-godišnji avganistanski napadač proteklog vikenda saznao da mu je u Avganistanu ubijen brat, prenosi AP.

Tinejdžer je uzvikivao „Alahu akbar“ (Bog je veliki) dok je napadao ljude u vozu, a ručno oslikana zastava IS nađena je tokom pretraživanja njegove sobe, rekao je ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman.

Iako je IS preuzela odgovornost za sinoćni napad, nemačke vlasti smatraju da je napadač samoradikalizovan i da nije imao direktne veze sa ekstremistima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar