U trendu

Obuka Ukrajinaca u HR pretvorena u tačku razdora

ZAGREB – Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula smatra da nema razloga da Hrvatska ne učestvuje u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, ali da je vlada, kako kaže, lošim komuniciranjem to pitanje učinila nepopularnim i pretvorila u tačku razdora.

„To bi bila očekivana nadogradnja politike podrške Ukrajini. Smatram da je to posve opravdano i nema nijednog razloga da Hrvatska od toga apstinira“, kaže Picula za Hinu.

Prema anketi koju je Promocija Plus provela za hrvatski RTL, obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj protivi se 58.2 posto ispitanika, dok ih 29.4 posto uglavnom ili potpuno podržava takav predlog.

Hrvatski parlament tek treba da odluči da li će potvrditi vladin predlog o učešću u ovoj misiji EU, za koju predsednik i vrhovni komandant Zoran Milanović nije dao saglasnost jer, kako ističe, protivustavan.

Picula (SDP) smatra kako je „indikativno da su hrvatski građani bili anketirani na gotovo istu temu pre mesec dana i bili su skloni takvoj vrsti podrške Ukrajini“, što upućuje na to da vlada „očito greši u nedostatku komunikacije“.

Savet EU usvojilo je 15. novembra odluku o pokretanju Misije EU za vojnu pomoć podrške (EUMAM – European Union Military Ašistance Mišion in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obuka 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU.

Picula kaže da su u ovom trenutku „očito odnosi između vlade i predsednika na tako niskom nivou da jedan projekt koji bi po logici trebalo da bude gotovo samorazumljiv postaje upitan.

Napominje da će osim Hrvatske u spomenutom programu učestvovati 17 drugih članica EU (od ukupno 27).

To, prema Piculi, ukazuje na sve veću kooperativnost u vojnim pitanjima na niiovu EU te da države članice „danas mogu premostiti neke unutrašnje razlike i dogovoriti ovako osetljivu misiju“.

„Nije dobro da Hrvatska ne može da nadvlada sopstvene političke razlike kako bi se priključila jednoj takvoj inicijativi“, naveo je Picula, koji smatra da je reč o političkom pitanju.

„Čim je reč o političkom pitanju koje je predstavljeno komunikacijski na loš način, otvara se prostor za politička sučeljavanja koja možda i nisu direktno povezana s tom temom“, naveo je, između ostalog, Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar