U trendu

Ispod ruševina se i dalje čuju zapomaganja: „Ovo je noćna mora“ (foto)

U snažnom zemljotresu koji je u ranim satima pogodio središnji deo Italije poginulo je najmanje 38 ljudi, više ih je povređeno, a veruje se kako će taj broj još rasti. Srušene su brojne kuće. Među žrtvama je i dvoje dece. Najteže su pogođeni gradovi i sela Akumoli, Amatriče, Posta i Arkata del Tronto, kazao je portparol italijanske vatrogasne službe Luka Kari za Rojters. Helikopteri su u zoru nadletali uništena područja, kako bi procenili razmere štete. Iz Akumolija je evakuisano 2500 ljudi. Spasioci tragaju za još oko 150 nestalih ljudi.

Olga Urbani iz obližnjeg mesta blizu Amatriče je kazala: „Dragi Bože, bilo je užasno. Zidovi su napukli i sve su knjige popadale sa polica“.

Televizijski programi prenose slike ulica iz brojnih gradova. Zidovi nekih starih kamenih kuća srušili su se otkrivajući unutrašnjost kuća.

„Preživeo sam zahvaljujući čudu. Probudio sam se jer sam morao da idem na posao. Digao sam se iz kreveta kada se sve srušilo. Deset sekundi je bilo dovoljno da se sve uništi“, rekao je Marko iz mesta Amatriče.

„Sećam se da je potres u L’Akili trajao duže, ovde se sve dogodilo u trenutku“, dodaje. Italijanima je još u kolektivnoj svesti katastrofalan zemljotres koji je pre sedam godina pogodio Akilu i potpuno je uništio. Sada na društvenim mrežama ljudi pišu o današnjem razornom zemljotresu.

„To je bila noćna mora. Ustali smo u 3:35 ujutro, nameštaj je pao na pod, a zidovi su se pomakli za metar. Morali smo da napustimo kuće u žurbi, neki su još uvek bez odeće ovde na ulici. Zapalili smo vatru na trgu i krenuli da tražimo stare i nemoćne po njihovim domovima. Pokušavam da kontaktiram majku koja živi u Nomisciju, selu nedaleko odavde. Ali, telefoni ne rade“, rekao je jedan svedok.

Jedna starija žena spasila je svoje dvoje unučadi tako što ih je sakrila pod krevet. Dva dečaka, od 4 i 7 godina, spašeni su zajedno sa bakom. Tu su bili na odmoru.

„Od 3:36 nisam prestala da plačem, previše se bojim“, napisala je devojka Eliza.

„Probudila sam se jer je moj otac ušao u sobu plačući. Majka je vrištala moje ime. Celu noć sam na ulici, previše se bojim da bih se vratila kući“, ispričala je devojka.

https://twitter.com/mitannmed/status/768368434904231936

Ispod ruševina spasioci traže preživele. Mediji pišu da se pod ruševinama u mestu Akumoli nalazi četvoročlana porodica sa dvoje male dece. U mestu Peskara del Tronto ispod ruševina je izvučen živ dečak, a u Amatričeu spasioci traže šestogodišnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.